Een leven naast het marathonschaatsen, bestaat dat?

separator

‘Wij zijn marathonschaatsers’

Marathonschaatsen, een fantastische sport waar de rijders en rijdsters van team Lasaulec allemaal hun hart aan verpand hebben. Vele uren stoppen we in trainingen om uiteindelijk in de koers het maximale uit ons team te kunnen halen. Als je ons dan ook vraagt wie zijn jullie en wat doen jullie dan is het antwoord uiteraard “wij zijn marathonschaatsers”. Echter hebben we daarbuiten allemaal ook nog een ander leven. Hoe zit dat eigenlijk bij de dames van team Lasaulec?

Langebaanschaatsters & Wielrensters

Ondanks de fantastische ondersteuning van onze sponsoren, die eigenlijk bijna alles rondom het schaatsen mogelijk maken, kunnen wij met marathonschaatsen ons brood niet verdienen. Een aantal van ons kan dat wel met een andere sport die zij beoefenen. Zo zijn Marije en Carlijn niet onverdienstelijk langebaanschaatsters voor team Victorie, waarbij Marije hierbij ook door Lasaulec gesponsord wordt. Floortje behoort tot de top van het mondiale wielerpeloton en komt het komende seizoen uit voor team Sunweb.

Janneke is net als Floortje ook succesvol wielrenster van beroep. Daarnaast is ze diëtiste. Ze geeft voorlichting en volgt cursussen om zichzelf als diëtiste nog verder te ontwikkelen. Dit neemt gemiddeld zo’n 8 uur in de week in beslag. Op de vraag hoe het is om dit met haar sport te combineren zegt zij het volgende: “Voor mij is de combinatie goed te doen omdat ik er niet veel tijd mee kwijt ben. Ik vind het ook erg prettig om naast het sporten met andere dingen bezig te zijn.”

Sportpsychologie

Kimberly is al een tijdje in het bezit van het master-diploma Psychologie. Recent rondde zij ook haar specialisatie tot sportpsycholoog af. Ze werkt als sportpsycholoog voor haar eigen bedrijf MaxiMental. “Ik begeleid zowel sporters als mensen uit het bedrijfsleven in hun prestaties. Ik geef ook workshops over sportpsychologie en over persoonlijkheid. Het aantal uren dat ik er in stop varieert afhankelijk van de trainingsarbeid die ik wil doen. In de winter periode tussen de 10 en 24 uur per week. In de zomerperiode tussen de 16 en 32 uur per week.” Voorheen vond Kimberly het erg moeilijk om topsport te combineren met werk en studies, tegenwoordig is dat gelukkig veranderd: “Ik ben gewend om overal vol in te gaan. Nu ik mijn studies afgerond heb, kan ik met mijn eigen bedrijf een stuk beter mijn tijd indelen en geniet ik erg van deze mooie combinatie.”

Studie & topsport

Kirsten is onze youngster in de ploeg. Ze zit op dit moment in haar laatste jaar van de opleiding sport & business van het Johan Cruyff college in Groningen. In het kader daarvan loopt ze nu stage bij het sportcentrum van de Hanzehogeschool en de rijksuniversiteit van Groningen. De stage duurt tot begin mei en daarna start ze met haar examens. De stage is fulltime maar ze krijgt wel genoeg ruimte om te trainen en ook voor bijvoorbeeld de wedstrijden op de Weissensee. Fulltime stage lopen en sporten, das niet niks ofwel Kirsten? “De combinatie stage en sport vind ik op dit moment zwaar omdat ik niet gewend ben om van 8.00 tot 20.00 uur van huis weg te zijn (dit geldt voor de dagen dat ik schaats). Normaal gesproken had ik een schooldag tot 14.30 uur en nu ga ik door tot 17.00 uur. Wel vind ik de combinatie heel leuk. Ik doe dit voor mijn lol en daarom vind ik het ook niet erg dat ik zo laat thuis ben.”

Ideaal combineren

Voor Ria geldt dat ze dit jaar de keuze heeft kunnen maken haar werk aan te passen op het schaatsen. “Ik werk nu in de schoonmaak, hiervoor op de kinderopvang, daar heb ik voor geleerd. ”Het werk neemt ongeveer 15 uur per in beslag, soms wat meer soms wat minder, zodat er wanneer nodig is, meer tijd is voor trainingen of wedstrijden. Zodoende zegt ze over de combinatie werk-sport dan ook het volgende: “Ik vind het ideaal dat het te combineren is, kan zo vrij zijn als ik wil. Maar het vervelende is dat je natuurlijk niet veel inkomen hebt en dat is wel een belemmering, helaas verdien je met marathonschaatsen eigenlijk niks.”

Drie jobs

Binnen het team heeft Corina meerdere rollen, naast een troef in de finales op het ijs is ze namelijk zelf ook sponsor van het team. Ze werkt bij Distil en Lasaulec en daarnaast heeft ze haar eigen sportkledinglijn Cofides. Kleding waar het hele team dus in rondloopt, fietst, skeelert en schaatst. De tijd dat ze met deze drie jobs bezig is, is wisselend. Meestal rond de 30/35 uur per week. Over de combinatie met het schaatsen kan ze kort zijn: “Fijn, beide vind ik hartstikke leuk en ik kan het goed combineren.”

Hart voor sport en wetenschap

Dan tot slot ik zelf. Ik ben fulltime wetenschappelijk onderzoeker (promovenda). Ik werk voor het ziekenhuis en de universiteit en doe onderzoek naar de behandeling van hartritmestoornissen. Het uiteindelijke doel hiervan is natuurlijk om de optimale behandeling te vinden, maar voor mij ook om te promoveren en me uiteindelijk doctor te mogen noemen. Wat dat onderzoek precies inhoudt, is lastig uit te leggen zonder moeilijke ziekenhuiswoorden, maar ik heb het toch geprobeerd.

Video via Youtube van: ziekenhuisMST

Omdat mijn werk fulltime is, is het wel een uitdaging om het te combineren met topsport en zodoende moet ik wel eens concessies doen. Ik moet soms een training overslaan en als er in de weersvoorspelling kou aangekondigd wordt, begin ik al met het inschatten van de vrije dagen die ik moet gaan opnemen. Echter is er niets lekkerder dan, wanneer je al uren bezig bent geweest met artikelen lezen of schrijven, even je hoofd helemaal leeg kunnen te maken met een ontzettend fijne training of wedstrijd.

Bericht delen via: