Mijn eerste dopingcontrole

separator
vra161105_kpnmc_23
Corina StrikwerdaIk weet dat er dopingcontroles gehouden worden na de marathonwedstrijden, alleen had ik er zelf nog nooit één ondergaan. Tot het weekend van de KPN Marathon Cup 2. Meestal worden de winnaar en nog twee andere rijders uit de top tien gecontroleerd. Dit keer waren het de nummers 1, 5 en 6. Ik werd afgelopen zaterdag 5de in een massasprint en mocht dus mijn eerste dopingcontrole ondergaan.
Zo kwam het dat ik naast de baan werd opgevangen door chaperons die me niet meer uit het oog mochten verliezen. Het enige wat door mijn hoofd ging, was dat ik geen idee had wat me precies te wachten stond. Je hoort wel eens dat je in een beker moet plassen, maar meer wist ik er eigenlijk niet van.

 Je hoort wel eens dat je in een beker moet plassen, maar meer wist ik er eigenlijk niet van.

Ik kreeg een moment om me even op te frissen en mijn schaatsen netjes af te drogen. Daarna werd ik meegenomen naar de dopingcontrole. De kamer voor de controle werd helemaal vrij gemaakt, op de dopingcontroleofficial en mij na. Ik liet weten dat dit mijn eerste keer was, ze stelde me gerust en vroeg naar mijn legitimatie. Mijn legitimatie?! Ik ben net van het ijs geplukt en dan vragen ze je naar je legitimatie. Snel begon ik de zakken van mijn jas te doorzoeken, maar het enige wat tevoorschijn kwam, was mijn KNSB-pasje. Gelukkig kon ik mij deze keer hiermee identificeren en voortaan zorg ik ervoor dat ik altijd mijn ID bij me heb…

Na het invullen van mijn gegevens vroeg ze mij om een beker uit te zoeken en de verpakking goed te controleren. Ik deed uiteraard wat mij gevraagd werd en vervolgens nam ze me mee over de gang naar het invalide toilet. Hier moest ik de verpakking openknippen, maar niet helemaal, mijn handen wassen zonder zeep, de verpakking verder openmaken en dan de beker er uithalen. Ik volg trouw de commando’s op.

Dan komt het onvermijdelijke moment waarop ze zegt: “Je mag in de beker plassen, maar het moet minimaal 90 ml zijn.”
Ik heb geen idee hoeveel 90 ml is en kan alleen maar denken dat ik het geluk heb dat ik eigenlijk direct wel kan plassen.
‘’Moet ik de kraan laten stromen,’’ vraagt ze behulpzaam.
“Nee dankjewel, dat is niet nodig,” reageer ik, waarna ik uiteindelijk meer dan de verplichte 90 ml plas. De gevulde beker moet nu goed dicht gedrukt worden; er mag geen vervuiling in komen wordt me op het hart gedrukt. Dan verdwijnt de beker zorgvuldig in een zakje in mijn jas, want met een gevulde beker over de gang lopen zie ik toch niet helemaal zitten.

Dan verdwijnt de beker zorgvuldig in een zakje in mijn jas, want met een gevulde beker over de gang lopen zie ik toch niet helemaal zitten.

Teruggekomen mag ik een box van piepschuim uitkiezen. Het begint me nu op te vallen dat ik echt alles zelf moet kiezen (en uitvoeren). Ik maak hier een opmerking over en de uitleg volgt direct. Wanneer je gecontroleerd wordt moet je altijd keus hebben, oftewel: mijn testen kunnen niet worden beïnvloed door iemand.

In de verzegelde box zitten twee glazen flesjes. Ik haal ze er uit en maak ze open. Hierna open ik, met een onhandige tool, de plasbeker en moet ik de inhoud verdelen over de glazen flesjes. Maar ik zit nog vol adrenaline en kom net uit een hele hectische finale, waardoor ik met trillende handen de handeling uitvoer. Een leuke uitdaging dus. Nu moet ik een kleine hoeveelheid overhouden die later wordt getest op de ‘kwaliteit’. Dit gebeurt om te kijken of het goed genoeg is om getest te kunnen worden.
Uiteindelijk haal ik de kwaliteitsnorm net. Ik sluit de flesjes goed af en stop ze terug in de box om deze te verzegelen met een, je raadt het vast al, zelf uitgekozen sticker.

De cijfers op de flesjes, stickers en box worden nog een laatste keer gecheckt en de allerlaatste gegevens worden genoteerd. Ik krijg een kopie van het betreffende formulier en krijg te horen dat ik over zes weken de uitslag kan verwachten.

Drie kwartier later sta ik weer op de gang. Een beetje gedesoriënteerd, dit is tenslotte niet wat ik normaal doe na een wedstrijd. Ik besluit wat bekenden naast de baan te zoeken en kijk de heren finale. Weer een ervaring rijker.

Wil je meer weten over dit onderwerp of de beschrijving van de dopingautoriteit een keer nalezen? Kijk dan ook eens op de website dopingwaaier.nl.

Zorg er voor dat je je ID-kaart bij je hebt!

Sjoerd den Hertog die tijdens KPN Marathon Cup 3 in Tilburg wordt meegenomen voor een dopingcontrole.
Sjoerd den Hertog die tijdens KPN Marathon Cup 3 in Tilburg wordt meegenomen voor een dopingcontrole.
Dopingcontrole wereldbekerwedstrijd langebaan
Marije Joling wordt voorafgaand aan de wereldbekerwedstrijden langebaan ook gecontroleerd.

Bericht delen via: