Natuurijs is voor de échte bikkels

separator

Dagen aftellen…

De meeste marathonschaatsers zijn de dagen aan het aftellen.. Eind deze maand staat de eerste wedstrijd op natuurijs op het programma, op de Weissensee welteverstaan. Tenminste, als we aankomende periode niet al verblijd worden met natuurijswedstrijden in Nederland… 😉

De vraag hierbij is: ‘Wat maakt natuurijswedstrijden anders dan de wedstrijden die wekelijks worden verreden op kunstijs?’ Schaatsen is immers schaatsen zou je zeggen en de tegenstanders zijn ook dezelfde. De wedstrijden op natuurijs zijn echter wel degelijk anders. Rijders  die op kunstijs niet mee kunnen komen, kunnen op natuurijs de koers bepalen en andersom.

‘Wat maakt natuurijswedstrijden anders dan de wedstrijden die wekelijks worden verreden op kunstijs?’

Afstand

Het eerste verschil is dat de wedstrijden op natuurijs over het algemeen veel langer zijn dan de wedstrijden op kunstijs. Een wedstrijd op kunstijs gaat bij de heren over 125 ronden (circa 50 kilometer) en bij de vrouwen over 80 ronden (circa 32 kilometer). Terwijl de wedstrijden op natuurijs respectievelijk 100, 150 of 200(!) kilometer zijn. Dit zorgt ervoor dat de snelheid tijdens natuurijswedstrijden wat lager ligt, maar de ongekende afstand maakt het toch loeizwaar.

Niks is mooier dan een zwarte plaat ijs midden in de natuur

Kunstijs wordt een paar keer per dag gedweild. Dit zorgt ervoor dat het ijs gelijkmatig is en goed glijdt. Natuurijs kan ook super mooi zijn en fantastisch glijden. Niks is mooier dan een zwarte plaat ijs midden in de natuur. Echter, in natuurijs waar veel overheen gereden wordt springen scheuren. Wanneer er veel scheuren in het ijs zitten maakt dit het moeilijk om over heen te schaatsen. Wanneer je iets te ver voor over hangt, blijf je met de punt van je schaats in een scheur hangen en val je snel voor over. Het is dus belangrijk om om de scheuren heen te sturen.

Aanpassen schaatstechniek

Daarnaast worden de wedstrijden op kunstijs vaak binnen in (half) overdekte hallen gereden. Dit zorgt ervoor dat de omstandigheden bijna altijd goed zijn. Op natuurijs  moet er gevochten worden tegen de elementen der natuur. Het is er natuurlijk altijd koud, anders ligt er geen natuurijs. De kracht van de wind is bepalend voor de koers. Met wind tegen kan je je nog verschuilen achter de rug van je voorganger. Echter, wanneer de wind vol in de rug staat, ligt de snelheid zo ongelooflijk hoog dat daar de verschillen worden gemaakt. Het kan ook voorkomen dat het gaat sneeuwen tijdens een natuurijswedstrijd. Wanneer het ijs onder een laag sneeuw ligt zijn de scheuren in het ijs niet meer zichtbaar en is het moeilijk om te blijven staan. Hier moet de schaatstechniek op aangepast worden. Er moet langer met twee schaatsen tegelijk op het ijs worden gestaan want dit zorgt voor meer stabiliteit en zo kunnen scheuren makkelijker worden ontweken.

Er worden helden geboren!

Marathonschaatsen is een sport voor bikkels. Natuurijs is voor de échte bikkels. Hier worden de jochies van de mannen onderscheiden en worden er helden geboren. De winnaar van een 200 kilometer is in één klap een grote marathonschaatser. Team Lasaulec is er klaar voor, laat dat natuurijs maar komen!

Bericht delen via: